Kuchnie gazowe |
|
Kuchnie gazoweKuchnia, na której przygotowuje się potrawy, gotuje i piecze to urządzenie, bez którego trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek kuchnię w normalnie funkcjonującym domu. Częstym wyborem jest właśnie kuchnia gazowa, choć wybór ten determinuje dostęp gazu. Istnienie sieci gazowej, lub gazowy system grzewczy domu znacznie ułatwiają korzystanie z tego typu kuchni, choć istnieje możliwość zakupu butli gazowych. O wyborze właśnie kuchni gazowej decydują także niższe koszty eksploatacji tego typu urządzenia. Tradycyjne kuchnie gazowe posiadają zazwyczaj cztery palniki gazowe: jeden duży – silnie grzejący (około 2,5–3 kW), dwa standardowe – średnie (1,8–2,0 kW) i jeden mały (0,9–1,5 kW). Na rynku pojawiają się także płyty dwu- albo pięciopalnikowe. Ponadto palnik może mieć podwójny wieniec płomienia, tzw. turbo – przez co ma większą moc. Kuchnie gazowe dzielimy na kuchnie gazowe wolnostojące i kuchnie gazowe do zabudowy meblowej. Zarówno jedne jak i drugie można z kolei podzielić ogólnie na następujące grupy: - o szerokości 50 lub 60 cm,- z piekarnikiem elektrycznym lub gazowym, - posiadające blat z kilkoma palnikami gazowymi lub posiadające płytę grzejną gazową, - wykonanie z blachy INOX lub emaliowanej. Kuchnie gazowe do zabudowy różnią się od kuchni wolnostojących sposobem i miejscem montażu. Składają się one z płyty grzejnej z palnikami, którą montuje się na blacie kuchennym oraz z piekarnika – umieszczanego w szafce. Piekarniki przeznaczone do zabudowy są wyposażone w system chłodzenia obudowy, który chroni meble kuchenne przed nagrzaniem. Zarówno kuchnia gazowe wolnostojąca jak i ta do zabudowy posiada panel sterujący z pokrętłami regulacji mocy poszczególnych palników. W kuchniach tradycyjnych znajduje się on z przodu, w kuchniach do zabudowy pokrętła mogą być umieszczone także z boku, obok palników – są to tak zwane płyty ze zintegrowanym sterowaniem. Kuchnie gazowe różnią się także wyposażeniem i funkcjami. Najczęściej spotykane rozwiązania to: - termoobieg w piekarniku – jest to połączenie wentylatora i grzałki kołowej umieszczonych w tylnej części piekarnika; ich włączenie powoduje równomierne rozłożenie temperatury, co w rezultacie daje możliwość uzyskania o wiele lepszych i szybszych rezultatów pieczenia; - zabezpieczenie przeciwwypływowe palników gazowych – jest to system zamykający dopływ gazu, w momencie, gdy z powodu przeciągu lub zalania zgaśnie płomień;- zabezpieczenie przed dziećmi – aby zapalić gaz należy wcisnąć pokrętło, przekręcić i odczekać dłuższą chwilę, aż czujnik osiągnie odpowiednią temperaturę; - zapalacze w pokrętłach - to automatyczne zapalanie palnika w momencie przekręcania kurka gazowego; jest to rozwiązanie bardzo ułatwiające korzystanie z kuchni; - elektryczny piekarnik klasy "A" - jest to techniczne rozwiązania jakie pozwala na najniższe zużycie energii elektrycznej. Na rynku dostępne są także kuchnie z płytami elektryczno-gazowymi. Jest to rozwiązanie łączące płytę elektryczną z tradycyjnymi palnikami gazowymi, gdzie obok palników umieszczone są elektryczne pola grzejne. Ponadto najnowocześniejszym rozwiązaniem jest kuchnia gazowa z płytą gazową ceramiczną. W wyglądzie przypomina płytę kuchni elektrycznej i posiada jej zalety. Jest bardzo wygodna w użytkowaniu, łatwa do czyszczenia. Posiada dotykowy panel sterujący a wygląd i estetyka urządzenia bardzo pasuje do kuchni nowoczesnych. |